MAGYAR| ENGLISH
Főoldal EseménynaptárProjektekSzolgáltatásokRólunkKapcsolatGINOP-2.2.1-15-2017-00092 projektLetöltések
 
 
Projektek
» SDN-Software defined network
» Best Path FP7 projekt előkészítése
» Hétköznapi tudomány
» Az élőhal szállítmányozás kultúrájának és technológiájának komplex fejlesztése piacorientált kutatással
» BEST PATH kutatás-fejlesztési projekt
» Smart Metering Network
» Energia termelési előrejelzés
» Szoftverfejlesztési projektek minőségbiztosítása
» LED-alapú világítási rendszerek
» ENIAC nemzetközi kooperáció

Keresés
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 
Partnereink

Innovatív vezérlési technológiával kialakított LED-alapú világítási rendszerek
A BME VIKING mérnökökből álló projektcsapata LED-es technológia alkalmazásával, valamint intelligens világításvezérlés kifejlesztésével olyan újfajta megoldás kifejlesztésén dolgozik, amelynek révén akár 70%-os energiamegtakarítás is elérhető a hagyományos világítási rendszerekkel szemben.


A LED-es technológia rövid bemutatása

A világítórendszerek jelentős fejlődésen mentek át az elmúlt években, amelyben a LED-alapú világítás elterjedése meghatározó. A LED-es világítástechnikának több előnye van: a jelenlegi LED-ek fényteljesítményben elérték, sőt bizonyos esetekben meg is haladták a hagyományos izzólámpákat, fénycsöveket és kompakt fénycsöveket. A LED-es világítási megoldások képesek ugyanazt a fénymennyiséget kevesebb villamosenergia felhasználásával előállítani, tehát használatukkal megtakarítás érhető el. A LED-es technológia alkalmazásának óriási a jelentősége a fényerőszabályzás energiahatékony megvalósításában. A technológia mind az energiafogyasztás, mind élettartam szempontjából egyedülállóan kedvező tulajdonságokkal bír.
Ez az ökológiai és környezetvédelmi szempontból kiemelkedő technológia azonban nem eléggé versenyképes a magas beszerzési költségek miatt. Térnyerése érdekében egyszerre kell a telepítési költségeket csökkenteni, valamint a technológia hatásfokát, s ezzel a kitermelhető megtakarítás mértékét növelni, javítva ezáltal a versenyképességet más világítástechnikai rendszerekhez képest. A BME Viking Zrt. több kutatás-fejlesztési projekt kapcsán foglalkozott a LED technológiával, jelentős fejlesztői tapasztalatokkal bír, megalapozott és előkészített kompetenciával rendelkezik.


Komplex intelligens világítási rendszer és előnyei (LED-es lámpa + vezérelhető tápegység + világításvezérlő rendszer)

Az intelligens világítási rendszer azt tűzi ki célul, hogy az algoritmusok az összetett és soktényezős helyi fényviszonyok minden paraméterét figyelembe vegyék, annak térbeli és időbeli változásával együtt, és a megrendelői igényekhez igazodva a leghatékonyabb megoldást biztosítsák. Ennek különös jelentősége van ott, ahol a külső fénynek szerepe van a belső megvilágításban, változása arra hatással van, ugyanakkor pl. a bent lévő személyek mennyisége (forgalom) is szignifikánsan változik. Ilyen esetekben ez a megoldás komoly potenciált rejt magában.
Az intelligens, környezetfüggő világításvezérlés figyelembe veszi a fekvést, az ablakok, üvegfalak, nyílt terek meglétét, reagál a természetes fény erősségére, s annak változására. A rendszer reagál az időjárás változásaira is. Hozzásegít ahhoz, hogy a területen folyamatosan egyenletes világítást lehessen biztosítani, mind az ablakok mellett, mind a természetes fénytől elzárt részeken, valamint, napszaktól függetlenül is alkalmazkodni tud a forgalom aktuális  ingadozásaihoz.
 
A BME VIKING speciális és újszerű világítási algoritmusokat fejleszt a LED-es világítórendszerek optimális kihasználása érdekében.Vezérlőrendszer bemutatása

A szabályozási alapesetek (pl. az emberek tipikus haladási irányai a területen, góc -és csúcspontok, tömegesen látogatott részek, napszaknak megfelelő szabályosságok) feltérképezése alapján készül el egy terület világításvezérlési algoritmusa. A világításvezérlés fő célja lehet az, hogy a külső fényviszonyoktól függetlenül, bármely időszakban a terület bármely pontján közel azonos legyen a megvilágítás - azokban az esetekben, amikor a teremben emberek tartózkodnak.
A vezérlésnek kell biztosítani, hogy ha valaki belép a területre a lámpák azonnal felkapcsolódjanak, ha viszont elhagyja a területet, azonnal ne kapcsolódjanak le, ily módon is biztosítva a megfelelő komfortérzetet. Ha mindenki elhagyta a területet, csak megfelelő késleltetés után történjen a lámpák lekapcsolása. A rendszer ugyanakkor rugalmasan reagál arra, ha például a területen tartózkodók egy pontban tömörülnek, ezáltal módosulnak a fényviszonyok, átmenetileg beárnyékolnak távol eső részeket.
Komplex érzékelőrendszerek alkalmazásával megállapítható, mikor és milyen mértékben van szükség mesterséges fényre, s a terület világítását a változó környezeti paramétereknek megfelelően kell szabályozni, mindig az aktuális helyzet felmérése alapján.


Energiamegtakarítási példák

A BME VIKING birtokában lévő páratlan tudáskoncentráció egyszerre nyilvánul meg fénytechnikai területen, lámpadesign és megvilágítás tervezés, vezérelhető tápegység-tervezés és vezérlési algoritmus szabályozórendszerek fejlesztése területén.   
Az egyik kutatás-fejlesztési projekt során a BME VIKING mérnökökből álló projektcsapata LED-es technológia alkalmazásával olyan újfajta megoldás kifejlesztését tűzte ki célul, amelynek révén akár 70%-os energiamegtakarítás is elérhető a hagyományos világítási rendszerekkel szemben.


 


 BME VIKING
Villamosmérnöki és Informatikai Kutató-Fejlesztő Nonprofit Zrt.
1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 2. "Q" épület.
Tel: +36 1 463 2433 Fax: +36 1 463 2430
E-mail: info@bmeviking.hu
www.bmeviking.hu

Karbantartás, továbbfejlesztés: Pietra Webgen Kft. Powered by: gsonline WebNDesign